Spring naar inhoud

FrieslandCampina gebruikt applicatie van NetAnders voor inzicht in groene energieproductie

16 okt 2018

Vanaf nu is de bijdrage die leden-melkveehouders van FrieslandCampina leveren aan de energietransitie realtime te volgen. FrieslandCampina heeft hiervoor een website gelanceerd die gebruik maakt van een applicatie die ontwikkeld is door NetAnders.

Op boerenerven en -land wordt veel duurzame energie opgewekt via zonnepanelen en windmolens. Hoeveel groene stroom er door de bedrijven van de leden van FrieslandCampina wordt opgewekt en hoeveel huishoudens daarmee van energie kunnen worden voorzien, is te volgen via www.frieslandcampinaopwek.nl. Deze website – vergelijkbaar met EnergieOpwek - gebruikt  o.a. capaciteitsgegevens van zonnepanelen en windmolens en de weergegevens van het KNMI. Daarmee kan worden berekend hoeveel duurzame-energie er actueel wordt ingevoed in het Nederlandse energiesysteem.

De toepassing van Friesland Campina is ontwikkeld door NetAnders en maakt o.a. gebruik van onderzoek dat plaatsvindt bij de energieproeftuin EnTranCe van de Hanzehogeschool Groningen. NetAnders-oprichter Sander Huizinga: ‘’Op dit moment willen bedrijven vooral inzicht geven in de productie van duurzame energie. Een volgende stap is het koppelen van de productie aan MVO-doelstellingen en verplichtingen vanuit wet- en regelgeving. Tenslotte stelt het bedrijven in staat om hun productieproces te sturen op basis van het aanbod aan duurzame energie zodat ze écht groen opereren.”

FrieslandCampina heeft over de lancering van de website een nieuwsbericht en video uitgegeven.